Historie/Biografi

Åsmund Gylder - født 24.10.1971. (forfatter, komponist, musiker og sanger)

Åsmund Gylder var frontfigur i Soldogg, en viserockgruppe fra Oslo. Soldogg ble dannet i 1994 av Åsmund Gylder (vokal, gitar) og Kristian Sveen (gitar). De øvrige medlemmene var, Yngve Hågvar (bass) og Atle Borgeteien (trommer). Bandnavnet Soldogg ble hentet fra en norsk kjøttetende plante. Det latinske slektsnavnet til soldoggplanten er Drosera, derav tittelen på gruppens andre CD.

Gylder startet sin platekarriere i det lokale bandet Food First, som ga ut singlen «Falne graner» sent på 80-tallet. Inntektene fra platen gikk til å bevare pensjonistkafeen på Haugenstua. Gruppen Soldugg ble dannet i 1990. Samme år kom EP-en «Et hyl mot månen», men i 1992 ble gruppen oppløst. To år senere startet Gylder bandet opp igjen, denne gang som Soldogg.

Gruppens første CD, «Pendel» åpnet med en monolog av Odd Børretzen, der den kjente forfatteren og plateartisten leste fra et leksikon om soldoggplanten. Blant det øvrige innholdet var et dikt skrevet av Dakotaindianeren Tom Lablanc, «Ørnen snakker», tonesatt av Åsmund Gylder. Platen ble sendt til Lablanc, som kvitterte med å delta på gruppens neste innspilling, «Drosera». Han leste sitt dikt «Go Beyond», mens gruppen fremførte den norske oversettelsen «Hinsides».

Soldogg ble oppløst i 2003. Gruppens frontmann fortsatte som soloartist under navnet Gylder, og ga ut albumet Gnist i august 2004.

Åsmund Gylder er også ansvarlig for fredsprosjektet One People, som er en møteplass for kreativt samarbeid på tvers av religion, kultur og etnisk tilhørighet. One People Trust vil bidra til nyskaping innen fredsarbeid og miljøarbeid i form av musikkutgivelser, konserter, kunstutstillinger, bokutgivelser, seminar om fred, workshops for barn og ungdom og samarbeid med skoler. I tillegg ønsker One People på sikt å etablere en fredskafé i Oslo der konfliktløsning og framtidsrettet felles kreativitet er rammen.

Åsmund sitter også i styret i Stiftelsen Marcello Haugen der det jobbes med å spre korrekt og nyttig informasjon om mystikeren Marcello Haugen.

Den 23. november 2006 ble Åsmund Gylder tildelt Hans Christian Ostrøs minnepris. I pressemeldingen sto det; "Åsmund Gylder tildeles årets Hans Christian Ostrøs minnepris fordi han skaper nye multikulturelle musikalske uttrykk for nye arenaer gjennom fredsprosjektet ” One People”, for sitt arbeid som brobygger mellom forskjellige kulturer, og for sin glødende entusiasme og sterke idealisme for fredsarbeid, forbrødring og sameksistens mellom mennesker av ulik nasjonalitet, med ulik bakgrunn og ståsted.Åsmund Gylder
Hagaveien 6B
0980 Oslo

onelove@gylder.no

Gyldergitar


------------------------
Screen Shot 2014-01-11 at 10.25.34
------------------------
Screen Shot 2014-01-11 at 10.22.13
------------------------
Screen Shot 2014-01-11 at 10.20.27

gyldertatoo3